Ero sivun ”Häme-Wiki:Kahvihuone” versioiden välillä

Häme-Wikistä
(Hämeenlinnan kohdekuvaus 15.7.)
Rivi 181: Rivi 181:


== Hämeenlinnan julkisten taideteosten, muistomerkkien ja muistolaattojen kuvaus ==
== Hämeenlinnan julkisten taideteosten, muistomerkkien ja muistolaattojen kuvaus ==
Hämeenlinnan julkisia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja kuvataan Wikipediaan '''sunnuntaina 15.7.2018.''' Kokoontuminen '''asemaravintolassa klo. 11.00.''' Voit [https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Fotosafarit ilmoittautua tapahtumaan tässä], tarvitset matkaan kännykkäkameran tai jonkun digikameran. Kuvaustapahtumaan eli fotosafariin kartoitetaan [https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_H%C3%A4meenlinnan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4 Hämeenlinnan kohteet luetteloon] mahdollisimman tarkasti . Tilaisuus alkaa jakamalla kartan mukaan kuvattavat kohteet alueittain. Voin ohjeistaa kuvien lataamisesta Wikipediaan tai Commonsiin. [https://fi.wikimedia.org/wiki/Etusivu Wikimedia Suomi] voi maksaa kohtuulliset matkakorvaukset osallstujille. Kyseessä on projekti, jossa luetteloidaan [https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Suomen_julkiset_taideteokset_ja_muistomerkit_Wikipediaan kaikki Suomen julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat Wikipediaan]. Tervetuloa! [[Käyttäjä:Kulttuurinavigaattori|Kulttuurinavigaattori]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Kulttuurinavigaattori|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2018 kello 11.03 (EEST)
Hämeenlinnan julkisia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja kuvataan Wikipediaan '''sunnuntaina 15.7.2018.''' Kokoontuminen '''asemaravintolassa klo. 11.00.''' Voit [https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Fotosafarit ilmoittautua tapahtumaan tässä], tarvitset matkaan kännykkäkameran tai jonkun digikameran. Kuvaustapahtumaan eli fotosafariin kartoitetaan [https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_H%C3%A4meenlinnan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4 Hämeenlinnan kohteet luetteloon] mahdollisimman tarkasti . Tilaisuus alkaa jakamalla kartan mukaan kuvattavat kohteet alueittain. Voin ohjeistaa kuvien lataamisesta Wikipediaan tai Commonsiin. [https://fi.wikimedia.org/wiki/Etusivu Wikimedia Suomi] voi maksaa kohtuulliset matkakorvaukset osallistujille. Projektissa luetteloidaan [https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Suomen_julkiset_taideteokset_ja_muistomerkit_Wikipediaan kaikki Suomen julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat Wikipediaan]. Tervetuloa! [[Käyttäjä:Kulttuurinavigaattori|Kulttuurinavigaattori]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Kulttuurinavigaattori|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2018 kello 11.03 (EEST)

Versio 10. heinäkuuta 2018 kello 10.05

Kahvihuone on kaikille avoin keskustelualue Häme-Wikin kehittämisestä.

Häme-Wikin sisällöstä

Häme-Wiki on yhteisöllinen, kaikille avoin verkkopalvelu, joka kertoo Kanta-Hämeen alueen ihmisistä, rakennuksista, yhteisöistä ja tapahtumista. Häme-Wiki sisältää tietoa ja tarinoita sekä tästä päivästä että menneestä ajasta. Kaikki halukkaat voivat kirjoittaa Häme-Wikiin tietojaan ja muistelmiaan Hämeestä. Yhdistykset ja yhteisöt voivat esitellä siellä toimintaansa ja historiaansa.

Halutut artikkelit

Jos et keksi mistä kirjoittaisit, katso vinkkejä: Halutut artikkelit.
Voit löytää puuttuvia aiheita myös toimintosivujen kautta. Halutut sivut sisältää listauksen aiheista, joihin on linkitetty, mutta joista ei ole vielä kirjoitettu omaa artikkelia. 

Listaan Halutut artikkelit kannattaisi haluttujen artikkelien nimet merkitä linkkimuodossa, esim. Eteläisten kyläyhdistys. Silloin listasta näkisi heti, mitkä artikkelit jo on aloitettu ja mitä vielä puuttuu ja jo aloitetut voisi vaikka poista listasta sitä mukaa.--Urjanhai (keskustelu) 1. huhtikuuta 2013 kello 16.05 (PDT)

Uusia ominaisuuksia

Häme-Wiki on laajennettu Semanttiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Häme-Wikiin voi alkaa rakentamaan laajempaa toiminnallisuutta. Kaksi helppokäyttöisintä ominaisuutta ovat kategoria-kohtaiset kartat ja aikajanat. Kartan saa lisättyä sivulle seuraavalla koodilla:

{{#ask: [[Luokka:Kartalle haluttujen kohteiden luokka]]
| ?coordinates
| format=map
| width=800
| height=500
| zoom=10
| limit=100
}}

Kartalla ei näy mitään, ennen kuin artikkeliin joka kartalle halutaan (ja joka kuuluu koodissa määriteltyyn luokkaan) on lisätty koordinaatit:

[[Coordinates::60.992238, 24.444344]]

Kirjoitettaessa koordinaatteja on huomioitava että Coordinates sanan jälkeen tulee kaksi kaksoispistettä peräkkäin ja että pituus- ja leveysasteiden välissä on välilyönti pilkun jälkeen. Sinun tulee myös tallentaa uudestaan sivu, jolle olet kartan tai aikajanan asentanut.

Miten tehdään sivun siirron peruutus?

Tein tänne sivun ensin nimellä "Hämeen järviylänkö", mutta siirsin sitten sivun matkailuihmisten käyttämälle nimelle "Hämeen Järviylänkö". Sitten huomasin Wikipedian käyttävän aluksi käyttämääni nimen kirjoitusasua. Tuleeko tästä nyt useitten peräkkäisten ohjaussivujen sekasotku, jos menen siirtämään sivun taas takaisin alkuperäiselle nimelle?  Sotkun mahdollisuutta lisännee vielä nimelle "Tammelan ylänkö" tehty ohjaussivu. Mitähän kirjoitustapaa tässä pitäisi käyttää ja miten korjaukset toteuttaa, jotta sotku saataisiin korjattua?

--Raimondo 19. toukokuuta 2010 kello 00.15 (EEST)

... ja voiko sivulle upotetun Google Maps -kartan kokoa tai mittakaavaa säätää? Tuolla samalla sivulla on kartta, jonka kaikki kohteet eivät ihan mahdu standardiviritykseen. --Raimondo 21. toukokuuta 2010 kello 00.14 (EEST)
Minä löysinkin jo itse ratkaisun tuohon jälkimmäiseen kysymykseen MediaWikistä --Raimondo 21. toukokuuta 2010 kello 00.38 (EEST)
Tuola MediaWikissä oli esimerkkejä, jossa kohdemarkkereina oli mahdollista käyttää pisteen sijasta muitakin merkkejä. Niiden käyttöön otto ei kuitenkaan minulta onnistunut kokeile ja keksi periaatteella. Onko se mahdollista tai tulossa mahdolliseksi Häme-Wikissä. --Raimondo 21. toukokuuta 2010 kello 10.51 (EEST)
Ikävä kyllä karttamerkkejä ei voi vaihtaa, sillä järjestelmä hakee ne osoitteesta: http://maps.gstatic.com/intl/en_ALL/mapfiles/marker.png. --Nettiguru 28.5.2010

Voiko täällä käyttää mallineita ja miten pitäisi hyödyntää Wikipediaa?

Yritin etsiä täältä Wikipediassa käytössä olevaa mallineluokkaa ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Mallineet ) ja ohjeita miten tänne voisi itse tehdä mallineita, mutta en löytänyt.

Mallineilla saisi samaan aihepiiriin liittyvät artikkelit tyylillisesti yhtenäisiksi ja siten helpommin luettaviksi. Esimerkiksi Häme-Wikin artikkelissa Tammela on jouduttu tyytymään pelkän taulukon käyttöön, kun on ilmeisesti tavoiteltu vastaavan Wikipediasivun Tammela tyyppistä Malline:Suomen kunta -mallineella aikaan saatua kuvausta.

Toisaalta tarvitseeko täälä enää kirjoittaa sitä mitä on jo kirjoitettu Wikipediassa? Olisko sen sijaan parempi keskittyä siihen, mitä sinne ei "mahdu". Siis täydentää ensin wikipediaa, panna tänne vain sitä täydentävää ainesta ja linkittää mahdollisimman paljon Wikipediaan. Muutenhan tässä joudutaan aivan turhaan päivittämään samoja tietoja moneen paikkaan.

--Raimondo 29. huhtikuuta 2010 kello 01.27 (EEST)

Ei tunnu järkevältä, että Häme-Wikiin kirjoitettaisiin tai kopioitaisiin juttuja suoraan Wikipediasta. Häme-Wikin jutuissa on selvästi alueellinen näkökulma, ja usein myös henkilökohtaisempi äkökulma (esim. muistelmat). Kannattaa myös miettiä, mikä asia on sellainen, että sillä on kansallista kiinnostavuutta. Monet paikalliset asiat voivat olla liian "pieniä" Wikipediaan, mutta Häme-Wikiin ne sopivat hyvin. Sen sijaan on monia muita vähemmän käytettyjä verkkopalveluita, joiden juttuja voi olla järkevää kopioida tai muokata Häme-Wikiin (mikäli siihen on lupa). Jos alkuperäinen sivusto on hankalasti löydettävissä tai vähän tunnettu, asia saa paremmin nettinäkyvyyttä, kun siitä tehdään Häme-Wikiin artikkeli.

--Maija 7. toukokuuta 2010 kello 14.43 (EEST)

Juuri näin! Ei kirjoiteta samaa asiaa moneen paikkaan, mutta "aiheesta muualla" linkeillä kannattaa varrmaan ohjata lukijoita Wikipediaan ja samalla tarkistaa tietojen yhtäpitävyys molemmilla puolilla. Mallineilla saisi myös ryhtiä samantyyppisiin artikkeleihin, joten toivottavasti nekin sisältyvät tulossa oleviin laajennuksiin.

--Raimondo 7. toukokuuta 2010 kello 23.53 (EEST)

Häme-wiki ja Wikipedia

Itse asiassa Häme-Wikin ja Wikipedian ero on vain joltain osaltaan siinä, että tänne voi kirjoittaa "pienemmistä asioista". Esimerkiksi Kankareen torppa, Hyrsynkulman lava ja Tuottajain tupa varmaan ovat siinä mielessä "pieniä" asioita, että ne eivät ehkä menisi läpi Wikipediassa. Sen sijaan esimerkiksi kylistä ja kartanoista on Wikipediassa paljonkin artikkeleita, ja itse olen täältä lähteen ilmoittaen kopioinut wikipediaan esimeriksi artikkelin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys ym. (toivottavasti lisenssi sen sallii?)

Sen sijaan eroa voi olla siinä, että Wikipediassa edellytetään kaikelta tiedolta tarkistettavuutta, eli kaiken, mitä wikipediaan kirjoitetaan, tulisi perustua aiemmin muualla julkaistuihin luotettaviin lähteisiin, joihin tulisi myös viitata ja mielellään merkitä myös lähdeviitteet, kun taas omia havaintoja, omia muistelmia tai esim. arkistossa tehtyä omaa tutkimusta ei ole tarkoitettu Wikipediaan. (Joskin yksittäisissä artikkeleissa tämän jalon periaatteen noudattaminen etenkin lähteiden merkitsemissä voi vaihdella, mutta varsinkin oma tutkimus pyritään aina tavattaessa poistamaan.)

Ja kun taas wikeihin voi kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa (mukaan lukien lähteetön tieto tai oma tutkimus), niin muita wikejä ei wikipediassa katsota luotettaviksi lähteiksi, eikä niihin tavallisesti voi viitata lähteinä, mutta jos katsotaan hyödylliseksi, muiden wikien artikkeleita voidaan kyllä linkittää artikkelien loppuun "Aiheesta muualla" -otsikon alle. - Vaikka siis wikien lisenssit ehkä sinällään sallisivatkin kopioinmnin wikistä toiseen, jos lähde ilmoitetaan.

Joskin joitain artikkeleita kuten Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys olen kopioinutkin lähteen samalla ilmoittaen wikipediaan, kun olen katsonut voivani olla melko varma, että ne on kirjoittanut jokin lähellä yhdistystä oleva asiantunteva taho (toivottavasti lisenssi sallii tämän?). Mutta kun Häme-wikin artikkeleissa ei pääsääntöisesti ole esim. lähdeviitteitä, niin niitä ei tarkistettavuusperiaatteen takia juuri voi kopioida Wikipediaan. (Ja nuo kopioidutkin oikeastaan pitäisi mieluummin kirjoittaa lähdeviitteiden kanssa uudelleen.)

Ja jos taas ajatellaan Häme-wikin kannalta, niin laadultaan wikipedian artikkelit ovat kuitenkin niin sekalaisia, että vaikka mahdolliset aiheet paljolti ovatkin päällekkäisiä, niin luultavasti ei parantaisi vaan pikemminkin huonontaisi Häme-wikin laatua ja käytettävyyttä, jos wikipediasta kopioitaisiin artikkeleita Häme-wikiin, koska luultavasti suuri osa wikipedian Hämettä käsittelevistä artikkeleista ainakin nyt tätä kirjoitettaessa (ja varmaan vielä vuosia) on niin huonoja tai epätasaisia, että kopiointi ei ole järkevää, vaan parempi tulos varmaankin syntyy kun kirjoittaa sen mitä kirjoittaa Häme-wikiin kokonaan alusta. Joskin ainahan voi linkittää myös Wikipedian artikkeliin, varsinkin jos siinä on jotain lisätietoa. (Joskin nytkin tänne näkyy Wikipediasta likimain kopioidun esim. artikkeli Lounais-Häme. - Mutta sekin on siellä alun perinkin niin raapaisten ja ilman lähdeviitteitä kirjoitettu, että siitäkin parempi varmaan olisi tullut ilman Wikipediaa.)

Sillä silloin myös Häme-Wiki säilytttää sen persoonallisen, kirjoittajiensa näköisen ilmeen, joka sillä nyt on.

Ja näin myös wikit ehkä parhaiten täydentävät toisiaan, kun ei esim. tietoa etsiessään ja molempia wikejä plaratessaan tarvitse tuskastua siihen että niissä olisivat samat tekstit kaikkine virheineen ja puutteellisuuksineen kahteen kertaan, vaan ihan oikeasti yksi tieto on yhdessä ja toinen toisessa. Joskin jo nyt varmaan paljon aiheita, joista on artikkeli molemmissa wikeissä. Mutta nämähän sitten hyvin täydentävät toisiaan, ja voi katsoa kummassa on ollut kulloinkin viitseliäämpiä kirjoittajia.

Mutta yksi, mistä Häme-wiki voisi hyötyä varmaan olisivat Wikimedia Commonsissa olevat kuvat, joita kai lähteen ilmoittaen lisenssin mukaisesti saa kopioida tännekin. Eli kuvia löytyy esim. kunnanvaakunoista, samoin kuin kuntien sijaintikartat, ja valokuvia vaihtelevasti.--Urjanhai 15. heinäkuuta 2012 kello 22.05 (EEST)

Ongelmia aakkostavan taulukon käytössä

Yritin lisätä sivulle Lounais-Hämeen luonnonmuistomerkit aakkostavan taulukon, mutta se ei toiminut. Tein taulukon sitten Wikipediaan ja panin em. sivulle siihen linkin.

Osaako joku kertoa, saako tänne lisättyä uusia toimintoja/mallineita ja miten?

Ajatuksena oli käynnistää myös kohteiden paikkatietojen selvitys ja lisätä niitä vähitellen karttalinkkeinä taulukkoon, jotta nuo kohteet olisi helpommin myös löydettävissä. 

--Raimondo 28. huhtikuuta 2010 kello 10.01 (EEST)

Uusia toimitoja saa lisättyä ja niitä on lähikuukausina tulossa (ainakin aika- ja paikkatietomääreet aikajanalle ja karttapohjalle). Mediawikiä laajennetaan semanttiseksi. Onko mielestäsi hyvä idea listata luonnonsuojelukohteiden tarkka sijainti julkisesti verkkoon? Julkinen sijainti lisää varmasti käyntejä suojeltavissa kohteissa.

Nettiguru 28. huhtikuuta 2010 kello 10.40

Hyvä kysymys! Itse olisin kuitenkin jo kaivannut paikkatietoa, koska ilman sitä ei kohteita pääse näkemään. Pitääpä kuitenkin vielä harkita asiaa ja jäädä ainakin odottelemaan noita täydennyksiä ennenkuin panen noita paikkatietoja näkyviin. Ne ovat tosin itsellenikin vielä täysin hämärän peitossa eli kaiveltava jostakin esiin. 

Onkos tuo aakkostuva taulukko tulossa kuvioihin jollakin aikataululla? Entä millä konstilla oikeaoppisesti tuo sisennys tässä systeemissä on tarkoitus tehdä (tässä tapauksessa kävin kopioimassa sen käymällä välillä wikitext-moodissa)?

Ohje:Sisällys sivulta ei löydy vielä kovin paljon apuja. Onko olemassa tai tulossa täydennystä tähän asiaan?

--Raimondo 28. huhtikuuta 2010 kello 18.24 (EEST) 

Laajennusten tulisi olla käytössä kesäkuussa ja uusista ominaisuuksista tehdään myös uudet ohjeet.

Nettiguru 7. toukokuuta 2010 kello 14.18


Omat muokkaukset

En pääse katsomaan omia muokkauksiani? Lukee lapussa lupa evätty ja että saallitty vain ylläpitäjille? Miksi näin? Kyllä omat muokkaukset pitäisi nähdä. Maamies. 11. elokuuta 2009 kello 14.39 (UTC)

Omia muokkauksia pitäsi päästä katsomaa. Selvittelen ongelmaa. -Merjanu

Käyttöoikeuksia on nyt säädetty ja Omat muokkaukset -sivun pitäisi toimia oikeassa yläkulmassa olevan linkin kautta. -Jerski

Allekirjoitukset

Yleisesti Wikeissä on tapana allekirjoittaa jokainen oma kommenttinsa. Se tapahtuu kirjoitamalla neljä tildeä ~~~~ oman tekstin perään. Se tulee siis automaattisesti. Tuon ylälaidan toimintoriviinkin voisi lisätä allekirjoituspainikkeen. Näin voidaan seurata muokkaushistoriaa. Niin ja muutoin jää tunnuksesi IP-numero, joka on tatpeetonta. Maamies. 12. elokuuta 2009 kello 08.04 (UTC)

"Tilde" eli aaltoviiva löytyy näppäimistöltä oikealta, Enter-painikkeen vierestä ja sen saa lisättyä näppäimen AltGr kanssa.
Kyllä sen silti voisi lisätä painikkeeksikin. Kätevöittäisi muokkaamista. --Urjanhai (keskustelu) 16. helmikuuta 2017 kello 23.08 (EET)

Aihealueet

Laitoin kotiseutuyhdistys -aihealueelle tarinan, joka on selvästi väärässä ryhmässä. Miten sen saa poistettua siitä aihealueesta? Voitteko poistaa sen siitä aihealueesta?  ET

Olisikohan sukuseuroille osoittaa omaa aluetta. Sagi 12. elokuuta 2009 kello 13.49 (UTC)

Nyt aihealueen Seurat ja yhdistykset alta löytyy Sukuseurat. Toinen vaihtoehto voisi olla, että Ihmisiä Hämeestä tekisi aihealueen Suvut. Ala-aiheita voi tehdä lisää oman tarpeen mukaan. Merjanu 13. elokuuta 2009 kello 05.23 (UTC)

Pitääko muka kirjoitta englanniksi tai amerikaksi että Gategory? Miksi suomen sana Luokka ei muka kävisi. Sen tunnistaa erikieliset wikimedian versiotkin. Ja ei tarvitse lisäillä ylenmääräisiä tuhjia rivejä, sillä siitäkin metaviksi pitää itse huolen. Se on vaan tehty niin. Muuten vinkkejä voi ottaa vaikkapa Wikipedian toimittamisesta! --maamies. 1. syyskuuta 2009 kello 10.49 (UTC)

Ei tarvitse kirjoittaa englanniksi Category. Suomeksi kirjoitettuna Luokka toimii myös. Häme-Wiki merkitsee laajennetun editorin puolella tehdyt aihealuelisäykset englanniksi. Katsotaan, jos tähän saataisiin korjaus jossain vaiheessa. Merjanu 7. syyskuuta 2009 kello 06.43 (UTC)


Aloittelevalle käy kompia. Koulut - Yhtenäiskoulut sivustolle oli tarkoitus lisätä teksti ja kuva "Iittalan yhtenäiskoulu" muiden mukaan, Hauhon jälkeen aakkosjärjestykseen.

Jospa joku kävisi siirtämässä tekstin oikeaan paikkaan?

Luokkien sisällön aakkostaminen

Kun luokkaan lisätään materiaalia eli artikkeleita, niin olisi hyvä jos ko. luokan sisältö olisi esim. sukunimen mukaisesti aakkostettu. Luokassa Kirjailijoita on lähes kaikki aakostetty etyminen mukaisesti. Keino sukunimen mukaiseen aakkostukseen on helppo: [[Luokka:Kirjailijoita|Leino, Eino]], ehkä saataisiin lisää käytettävyyttä luokitusjärjestelmään? --Maamies. 14. elokuuta 2009 kello 06.41 (UTC)

Kirjastossa ollaan toki totuttu käytäntöön, jossa nimet aakkostetaan sukunimen mukaan. Wikeissä käytäntö on kuitenkin sellainen, että aakkostus tapahtuu etunimen mukaan. Häme-Wikissä kuten muissakin wikeissä voi henkilöitä onneksi etsiä hakukentistä pelkällä sukunimellä. Tämän vuoksi emme ainakaan toistaiseksi muuta tätä aakkostuskäytäntöä. Maija 14. elokuuta 2009 kello 09.10 (UTC)

Hyvä Maija, toteat "Wikeissä käytäntö on kuitenkin sellainen, että aakkostus tapahtuu etunimen mukaan". Nyt kuitenkin kaikkien wikien äiti, Wikipedia ja kaikki tuntemati käyttävät muutkin, juuri sukunimen mukaan tehtyä aakkostamista. Minusta se vaan on niin selkeämpi. ystävällisesti --Maamies. 14. elokuuta 2009 kello 10.37 (UTC)
Hei Maamies! Nyt kun ymmärsin mitä ajoit takaa, niin olen kanssasi samaa mieltä. Katsotaan, mitä asialle voi tehdä. Merjanu 17. elokuuta 2009 kello 05.23 (UTC)
Wikipediassa on aakkostukseen kolme eri tapaa, joista jokainen näyttää toimivan täälläkin. Tätä näkyy käytetyn: [[Category:Kuvataiteilijat|Hannula,Katja]] Mutta tämäkin toimii: {{DEFAULTSORT:Kantee, Jorma}} (Silloin aakkostustapaa ei tarvitse kirjoittaa jokaiseen luokkamerkintään.) Tai sama suomenkielisellä tekstillä (toimii samoin, ehkä helpompi kirjoittaa ulkomuistista): {{AAKKOSTUS:Heikkilä, Petra}} --Urjanhai (keskustelu) 16. helmikuuta 2017 kello 23.06 (EET)

Suositut artikkelit

Eli miten ne valitaan tai nimetään? Nyt etusivulla on luettelo kartanoista, mutta oikeastaan se ei ole artikkeli vaan juuri luettelo. Esim. Hämeen linna -artikkeli on todeliinen artikkeli ja se voisikin olla toistaiseksi ns. suosittu artikkeli. Niin ja mitkä ovat kriteesit suositulle artikkelille ja valintaprosessi (katso wikipedia)? 16. elokuuta 2009 kello 05.55 (UTC)

Etusivun nosto on nimeltään Suositeltu artikkeli. Siihen pyritään nostamaan ajankohtaisia artikkeleja tai muuten mielenkiintoisia. Estettisistä syistä toivottavaa on, että kyseiselle sivulle on liitetty kuvitusta. Ainakin näin alkuun artikkeli yritetään vaihtaa viikoittain. Etusivun toimitus on ainakin toistaiseksi Hämeenlinnan kaupunginkirjastolla mutta ehdotuksia etusivun nostoista otetaan vastaan. Tällä hetkellä esim. Etusivun keskustelu voisi olla paikka ehdotuksille. Jatkossa voisimme kokeilla esim. äänestystä. Merjanu 17. elokuuta 2009 kello 05.23 (UTC)

Sisennys

Keskustelun sisennys toimii paremmin kaksoispisteella ja useammallakin, niin se erotuu adellisestä! --maamies. 1. syyskuuta 2009 kello 10.49 (UTC)
On siis tarpeetonta<blockquote>-merkintää, eli kaksoispistejärjestelmä on huomattavasti helpompi. Toisekseen tuo blockquote on tarkoitettu tekstin lainaamiseen, ei sisennykseen. Helppous lienee keskeinen tekijä jos halutaan tehdä HämeWikistä populaari.--maamies. 1. syyskuuta 2009 kello 10.49 (UTC)
Laajennetun editorin puolella blockquote-merkinnän käyttäminen on helpompaa kuin kaksoispisteet. Onhan se lainaamisen väärinkäyttöä, mutta näin alkuun se on ainakin ollut kätevämpää. Merjanu 7. syyskuuta 2009 kello 06.43 (UTC)

Sivun katsojien seuranta

Voiko seurata yksittäisen sivun kävijämäärää?

Katsoituimpien sivujen latausmäärät voi tarkastaa Suositut sivut -listauksesta. --Merjanu 27. lokakuuta 2009 kello 13.12 (EET)

Artikkelien nimeäminen

Olisiko syytä ottaa käytäntöön nimiin liittyvien Oy. ry tms. lyhenteiden poistaminen varsinaisen hakemistonimen yhteydestä? Esimerkkinä vaikkapa Markkulan sukuseura ry olisinkin Markkulan sukuseura. Tämä nykyinen käytäntö vain sekoittaa kokonaisuutta. Ja sitten vasta artikkelin alussa voisi olla koko nimi lyhemmyksineen jne. Niin ja voisiko olla esim. Forssa tai Forssa (kaupunki) eikä Forssan kaupunki. Kyse on tiedoston rakenteesta. Kyselee --maamies. 24. marraskuuta 2009 kello 17.33 (EET)

Suojatut sivut 

Wikimedian keskeinen ajatus on se, että kaikki kirjoittautuneet voivat muokata kaikkea. Miksi se ei toteudu täällä? Kenellä on oikeus lukita kirjoitus niin, että sitä ei voi mukata? Esim. ihan hieno ja hyvä kirjoitus Olipa kerran Forssan kaupunginorkesteri, on lukittu, mutta mikä mahtaa olla syynä? Olisin lisännyt sinne luokituksen ja ehkäpä sitä wikittänytkin, mutta eikpä vaan ole mahdollista. Onko tämä suojelupolitiikka syynä siihen, että tänne ei oikein synny mitään uutta? tiedistaa --maamies. 1. helmikuuta 2010 kello 20.14 (EET)


Kuka tahansa voi suojata itse oman kirjoituksensa, ylläpitäjät voivat kuitenkin poistaa suojaukset. Kirjoitus Forssan kaupunginorkesterista on yleisartikkelin ja muistelman välimaastossa. Artikkelin kirjoittaja toteaa itsekin, että alkuosa on historiaa ja loppuosa muistelmaa. Ehkä juttu kannattaisi jakaa kahteen erilliseen artikkeliin, jolloin jälkimmäinen muisteluosa voisi olla suojattu. Olisi mukava kuulla Tumpin oma mielipide asiasta.  - Maija  2.2.2010


Minusta juttu on hyvä kokonaisuus ja se kannattaa pitää kokonaisena, mutta wikitys olisi paikallaan, sillä siellä on asioita, joista ehdottomasti pitää saada linkki toisaalle. Tietenkin alussa voisi olla pieni johdalto tylliin Forssan kaupinginorkesteri perustettii jne. jne... Näin mielenkiinoinen juttu tulisi vielä käyttökelpoisemmaksi. Toisaalta tänne kirjoittaneet kait sitoutuvat lisenssiin, jossa jutut ovat kaikkien muokattavina... --maamies. 2. helmikuuta 2010 kello 13.54 (EET)
Häme-Wiki sisältää sekä tietoja ja tarinoita. Ajatuksena on, että tarinat ja muistelmat voi suojata muokkauksilta. Näin    ollen kirjoittajien ei tarvitse sitoutua siihen, että jutut ovat kaikkien muokattavana. Tietenkin toivomme, ettei suojauksia  käytettäisi tarpeettomissa paikoissa, koska eräs wikin perusajatus ilman muuta on se, että muut voivat täydentää kirjoittajien tekstejä.--Maija 4. helmikuuta 2010 kello 13.59 (EET)

Jos suojaatte omia juttujanne, katsokaa, että olette linkittäneet niissä olevia kohteita; esim. tänään 20.6.2012 artikkelista Mikko Mikkola voi linkittää Hämeenlinnan, Tyrvännön, Hattulan ja Parolan. Kouluistakin voi olla jo juttuja, joihin voi linkittää. Kun ne on suojattu, ei edes työkseen tällä hetkellä näitä artikkeleita naputteleva voi linkittää... Terv. omv

Kuvien käyttö Wikipediassa?

Saako Häme-wikiin talletettuja kuvia kopioida Wikipedian kuvahankkeeseen Wikimedia commonsiin?-Urjanhai 9. huhtikuuta 2011 kello 01.01 (EEST)

Häme-Wikiin tallennettuja kuvia ei saa käyttää muissa yhteyksissä muuta kuin kuvan oikeuksienomistajan luvalla. Kuvia ei siis voi käyttää myöskään Wikimedia commonsissa. --Maija 11. huhtikuuta 2011 kello 11.22 (EEST)
Mikäli kuitenkin Häme-wikin piirissä olisi kuvia, joiden tekijät tai oikeuksien omistajat sattuisivat olemaan halukkaita sallimaan kuviensa käytön myös Wikimedia Commonsissa, niin tämä onnistuisi, jos ne kuvat, joita haluttaisiin antaa käytettäväksi myös myös muualla, lisensoitaisiin Häme-wikissä sopivalla, myös muun käytön mahdollistavalla lisenssillä (mikä tietenkin käy päinsä, vain jos kuvien omistajat ko. kuvien osalta haluvat sallia kunkin eri lisenssin tarkoittaman käytön muualla, mikä tietenkin on kunkin kuvan omistajan tarkoin mietittävä).
Tai vastaavasti ne, jotka mahdollisesti haluavat jakaa täällä esillä olevia kuviaan myös Wikimedia Commonsiin, voivat halutessaan tallentaa haluamiaan kuvia Wikimedia Commonsiin myös itse haluamallaan lisenssillä - kunhan vain ovat selvillä, mistä kuviin liittyvistä oikeuksista he milläkin lisenssillä luopuvat - eli tämäkin siis toki pitää kunkin mahdollisen tallentajan tarkoin miettiä.
Mutta nämä kummatkin vaihtoehdot siis tietenkin edellyttävät, että kuvien omistajat ovat kaikissa tapauksissa valmiita sallimaan sellaisen kuvien jatkokäytön, joka kustakin lisenssisstä seuraa. Wikimedia commonsissa on tätä varten valittavissa erilaisia lisenssejä, joista tekijänoikeuksiin perehtyneet voivat valita. Kun itse en ole tekijänoikeuksien asiantuntija niin en vain osaa kommentoida niitä sen paremmin. Saksassa kuitenkin esimerkiksi jotkin suuret julkiset kuva-arkistot ovat tehneet suuria tallennuksia Wikimerdia Commonsiin.  (Ja suomenkielisessäkin Wikipediassa eräs Hämeen lähialueella aktiivinen valokuvaaja on luovuttanut Wikimedia Commonsiin hienon sarjan mustavalkoisia henkilökuvia merkittävistä suomalaisista henkilöistä.) Ja jos kuvia halutaan antaa käytettäväksi, niin tämähän ei edellytä välttämättä niiden aktiivista lataamista Wikimedia Commonsiin, vaan myös sopiva lisenssi muualla julkaistulle kuvalle riittää. Eli jos siis sattuisi olemaan kuvia, jotka haluttaisiin antaa myös Wikipedian käyttöön, niin tämä onnistuisi jos niille asetettaisiin sopiva lisenssi, ja kuka tahansa voisi silloin ladata sopivalla lisenssillä varustettuja kuvia Wikimedia commonsiin.--Urjanhai 18. syyskuuta 2011 kello 22.08 (EEST)
Tai jos tämä on työlästä, niin tokihan halukkaat voivat luoda käyttäjätunnuksen myös Wikimedia commonsiin ja tallentaa halutessaan omia tai omistamiaan kuvia sinne. Mutta yhtä lailla siellä joutuu valitsemaan lisenssin ja pohtimaan tai ottamaan selvää, minkälaisen jatkokäytön haluaa kuvilleen sallia.--Urjanhai 18. syyskuuta 2011 kello 22.19 (EEST)

Häme-Wikissä käytetään CC-BY-SA 3.0-lisenssiä. Katso lisää kohteesta tekijänoikeudet. --Aleksi 6 toukokuuta 2013.

Hämeenlinnan julkisten taideteosten, muistomerkkien ja muistolaattojen kuvaus

Hämeenlinnan julkisia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja kuvataan Wikipediaan sunnuntaina 15.7.2018. Kokoontuminen asemaravintolassa klo. 11.00. Voit ilmoittautua tapahtumaan tässä, tarvitset matkaan kännykkäkameran tai jonkun digikameran. Kuvaustapahtumaan eli fotosafariin kartoitetaan Hämeenlinnan kohteet luetteloon mahdollisimman tarkasti . Tilaisuus alkaa jakamalla kartan mukaan kuvattavat kohteet alueittain. Voin ohjeistaa kuvien lataamisesta Wikipediaan tai Commonsiin. Wikimedia Suomi voi maksaa kohtuulliset matkakorvaukset osallistujille. Projektissa luetteloidaan kaikki Suomen julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat Wikipediaan. Tervetuloa! Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. heinäkuuta 2018 kello 11.03 (EEST)