Häme-Wiki:Ajankohtaista

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 1. huhtikuuta 2022 kello 16.14 – tehnyt Kaunislehto (keskustelu | muokkaukset)

Katuma 1.4.2022

Toivoisin että tämä on aprillipila, mutta koronaepidemia sen kuin vain jatkuu. Ilmaantuvuusluku on koko maassa yli 1000:n ja esim. Hämeenlinnassa on päivittäin 50 - 100 uutta tautitapausta. Myönteistä on että vakavien tapausten määrä on vähentynyt, mutta kuolleisuus on ollut korkealla tasolla. Siksi on päädyttykin siihen, että yli 80-vuotiaat rokotetaan peräti 4. kerran!

Samaan aikaan terveydenhuollon kestokykyä rasittavat tällä hetkellä Ukrainasta tulleet sotapakolaiset ja tänään klo 6 aamulla alkoi terveydenhuoltoalan laaja lakko, jolloin vain välttämätöntä suojatyötä tehdään enää esim. sairaaloissa. Yhteiskunnan tilanne tuntuu kaoottiselta, mikä ei onneksi näy vaikkapa kaupungin kaduilla. Sen sijaan huonosti ja aggressiivisesti käyttäytyviä ihmisiä on julkisilla paikoilla enemmän kuin ennen, mikä panee miettimään - jos ei nyt kansankunnan - niin joidenkin ihmisten mentaalista tilaa.

Sekään ei tilannetta paranna, että mediassa yleisesti, ehkä tahattomasti, pelotellaan uhkakuvilla sodasta, joka saattaa väitteiden mukaan pahimmillaan laajentua myös Suomeen.

Linkki

Ari Tuhkanen. Koronakuolemia voitaisiin estää antamalla neljäs annos nopeasti myös alle 80-vuotiaille, sanovat HUSin asiantuntijat. Yle Uutiset 31.3.2022 ([1])


Hätilä 27.5.2021

Kanta-Hämeessä on kuluneen kahden viikon aikana rikottu koronaennätyksiä samaan aikaan, kun muualla Suomessa epidemia osoittaa hiipumisen merkkejä.

Keskiviikkona 19.5. raportoitiin yhteensä 42 tartuntaa, mikä oli suurin päiväkohtainen määrä koko korona-aikana. Huolestuttavinta on tietysti, että suuri osa tartunnoista on tapahtunut Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Tartunnat ovat hidastaneet myös COVID19-rokotuksia. Tällainen ei tietysti tunnu mukavalta.

Kaiken lisäksi 26.5. alkoi vaalien ennakkoäänestys; ja kaikki koronaohjeet näyttivät unohtuneen, kun kahden ensimmäisen tunnin aikana katseli Hämeenlinnan pääkirjastossa tungeksivia rokotuksen saaneita kansalaisia.

Kaikkialla Kanta-Hämeessäkään ei tilanne tietysti ole aivan yhtä heikko. Forssan seudulla epidemia näyttää taittuneen. Vain Hämeenlinna ympäristökuntineen (Hattula, Janakkala) ja Riihimäki ovat ongelmapesäkkeitä. Riihimäellä joutui maanantiana 24.5. karanteeniin kerralla liki 250 lasta ja nuorta, mikä sekin oli ennätys.

Suurimmat huolet juuri tällä hetkellä ovat intialainen virusvariantti ja rokotusten tyrehtyminen. Kunhan rokotukset saadaan vietyä pikaisesti loppuun ja intialainen variantti nitistettyä sairaalassa, kesä näyttää jo paljon valoisammalta!

Linkki

Pia Lyy. Yhä ollaan vaaran vyöhykkeellä. Vakava tilanne jatkuu Kanta-Hämeessä. Intian variantti voi läpäistä ensimmäisen rokotuksen suojan, mutta toinen piikki tehoaa jo hyvin. Aamuposti 28.5.2021


Maaherranpuisto 30.4.2021

Vappuaattona koronatilanne Kanta-Hämeessa on epäselvä. Pandemiaryhmän johtaja Sally Leskinen totesi päivän Hämeen Sanomissa, että ilmaantuuuslukujen perusteella on palattu taudin leviämisvaiheeseen. Silti rajoituksia on purettu ikään kuin oltaisiin vasta kiihtymisvaiheessa. Tällä hetkellä ovat 50-50 mahdollisuudet suuntaan tai toiseen. Kukaan ei tiedä, onko jälleen uusi korona-aalto alkamassa. Esimerkiksi Japanissa on menossa jo neljäs aalto, toisaalta Uusi-Seelanti selvisi epidemiasta yhdellä aallolla.

Rokotukset ovat Kanta-Hämeessä edenneet vauhdilla ja kohta puolet 16-vuotta täyttäneistä on rokotettu. Hyvänä muistutuksena kuitenkin on, että rokotuksenkin saaneita on sairastunut COVID-19 -tautiin - ja he voivat tartuttaa muita, vaikka eivät itse saisi kuin lieviä oireita.

Maailmalla on vielä monta erittäin pahaa tautipesäkettä ja virusmuunnosta, jotka saattavat uhata eurooppalaisten ja suomalaisten lintukotoa. Vasta kun Brasilian, Etelä-Afrikan ja Intian virusmuunnokset on nitistetty, on epidemiasta päästy eroon. Silti lähitulevaisuus voi olla yhtä piikittämistä ainakin kerran vuodessa.


Pääkirjasto 22.3.2021

Vaikka Astra Zeneca -rokotukset ovat Kanta-Hämeessäkin viikon katkolla, rokotukset etenevät sujuvasti. Kesäkuun loppuun mennessä toivottavasti kaikki aikuiset koko Suomessa on rokotettu, minkä jälkeen taudin nykymuotoja ei tarvitse enää pelätä. Ja 22.3. lehtitietojen mukaan ainakin Astra Zeneca antaa jopa 100 %:sen suojan. Tartunnan saanut saattaa silti saada joitain oireita, mutta ei sen enempää.

Koronarokotettuja oli 18.3. Kanta-Hämeessä reilut 25 000 eli kohta 20 % 16-vuotta täyttäneistä on jo rokotettu.

Linkki

Kanta-Hämeen rokotukset ([2])


Pääkirjasto 19.3.2021

Viime keväinen aavistukseni siitä, että emme selviä koronaepidemiasta ihan vähällä, osoittautui valitettavasti paikkansa pitäväksi. Kantahämäläisetkin ovat kärvistelleet koronan kourissa jo yli vuoden, eikä loppua vielä näy, vaikka epidemian päättyminen siintää kaukana horisontissa. Eilen kirjattiin Kanta-Hämeessä korkein päiväkohtainen tartuntaluku: 41 tartuntaa.

Jos ajatukset haluaa siirtää johonkin aivan toisenlaiseen asiaan, käteen voisi ottaa esimerkiksi hauholaisen Torsti Niemisen reilu viikko sitten ilmestyneen kirjan Perseilyn käsikirja. Kirja kertoo mm. perseilevästä eli huonosti käyttäytyvästä koirasta Pertistä (ja vähän isännästäkin).

Wikin ylläpitäjä


Käikälässä 28.4.2020

Ensimmäiset kasvosuojaimet on haettu postista. Saa nähdä tarvitseeko niitä käyttää ennen syksyä. Olen vakuuttunut, että ensi syksynä epidemia on keväistä pahempi. Tämän uuden arjen kanssa nyt vain täytyy opetella elämään esimerkiksi hämäläiskirjailijoiden teoksia lukien. Kunhan niitä vain pääsee taas lainaamaan!

Hyvää Vappua

T. Ylläpitäjä


Maaherranpuistossa 25.4.2020

Kanta-Häme on saanut uuden kirjailijan, kun ohjaajana ja käsikirjoittajana hyvin tunnettu Johanna Vuoksenmaa julkisti pari päivää sitten esikoiskirjansa Pimeät tunnit. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1977, joilloin elettiin niinikään poikkeusoloissa. Silloin oli sähkölakko. Kirjan keskeinen teema on nuoren tytön seksuaalisuus, jota kuvataan avoimesti ja herkästi. Kannattaa varmasti lukea!

T. Ylläpitäjä


Katumalla 23.4.2020

THL on vihdoin saanut päivitettyä koronatilastonsa. Suomessa 171 ihmistä menehtynyt koronavirustautiin, mikä on kuitenkin kansainvälisesti hyvin vähäistä.

Koululaiset saavat pian tietää joko koulu on tältä keväältä päättänyt - ja milloin se seuraavan kerran jatkuu. Kukaan tuskin haluaa opiskella kesällä!!

T. Ylläpitäjä


Hämeenlinnassa 1.4.2020

Elämme poikkeuksellisia aikoja, monet ovat kotona ja miettivät, mitä tehdä.

Itseltään voi kysyä: "Miksi en kirjoittaisi jotain Häme-Wikiin? Tai lukisi sitä ja kommentoisi lukemaani."

T. Ylläpitäjä

Ks. Koronavirustauti Kanta-Hämeessä! -seuranta - https://www.hamewiki.fi/wiki/Koronavirustauti#Huhtikuu_.281.4.-_15.4..29