Gustav Idestam

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.09 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Tyrväntöläinen Gustaf Idestam (1819 - 1851) oli tuomari, josta opiskeltuaan vuoritiedettä tuli v. 1826 Suomen vuorimestari. Hän vastasi neljännesvuosisadan maamme vuoritoiminnasta. Idestam oli myös perustamassa Tampereen vuorimasuunia v. 1844, jonka rautamalmi louhittiin Viljakkalan Haverin rautakaivoksesta. Idestam asui Lahdentaan kartanossa mistä käsin hän hoiti virkaansa.

Hänen vanhempansa olivat Huittisten kirkkoherra Daniel Idman ja Ulrika Charlotta Mörtengren. Gustav Idestam oli naimisissa Anna Sofia Trappin (k. 1872) kanssa. Idestamien poika oli Nokia Ab:n perustaja ja toimitusjohtaja Knut Fredrik Idestam. Heillä oli myös tytär Sofia Charlotta.

Idestam kuului opiskellessaan Turussa Aura-seuraan, joka julkaisi Åbo Morgonbladet -lehteä. Lehden tekemiseen hän osallistui yhdessä Adolf Ivar Arwidssonin kanssa. Lehdessä hän julkaisi mm. romanttisia runoja kuten Till min Fosterbyg, Vid min Faders Graf sekä Sångaren.

Teokset

Kemisk undersökning af slagger, : tillkomne vid smältningar af malm från Orijervi koppargrufva; ett försök i bergsvetenskapen. 1824. Väitöskirja