Markkinat Hämeenlinnassa ja Riihimäki-Seura ry: Erot sivujen välillä

Häme-Wikistä
(Sivujen välinen eroavaisuus)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 1: Rivi 1:
Markkinat on vanha perinne, joka jatkuu [[Hämeenlinnan kaupunki|Hämeenlinnassa]] monella tapaa.  
[[Image:Keskuskatu lasinpuhaltajapatsaan edustalla.jpg|thumb|right|300px|Riihimäen Lasi Oy:n v. 1960 uudelle kaupungille lahjoittama lasinpuhaltajapatsas Keskuskadun päässä. Kuva Eeva Tuomisen]] '''Riihimäki-Seura ry''' on [[Riihimäki|Riihimäen]] kaupungin alueella toimiva kotiseutuyhdistys, joka on perustettu yli 70 vuotta sitten.  


== Markkinoiden historiaa ==
== Kotiseutuyhdistys ==


Keskiajalla vietetiin markkinoita kirkon juhlien yhteydessä. Kirkonmäki veti väkeä ja oli hyvä paikka tavaroiden vaihtamiseen, sillä suuret uskonnolliset juhlat keräsivät reilusti väkeä. Markkinamatkalla kuultiin uutisia ja nähtiin kaikenlaista uutta ja ihmeellistä.  
Kotiseutuyhdistyksemme on jo yli seitsemänkymmentä vuotta vanha ja yksi Suomen kotiseutuliiton perustajaseuroista. Nykyhaaasteena on jäsenyyden laajentaminen ja osallistumisen helpottaminen.  


Pietari Brahen aikaan 1650-luvulla Hämeenlinnalle myönnettiin oikeus pitää kahdet markkinat vuodessa. Tammikuussa pidettiin kaksipäiväiset ja syyskuussa kolmipäiväiset markkinat. 1830-luvulla molemmilla markkinoilla kerrottiin olleen väkeä jopa kymmenentuhatta henkeä. Hämeenlinnasta kehkeytyi keskeinen markkinapaikka, jonka vetovoimaa höyryvoimaliikenne edisti.  Hämeenlinnan markkinat olivat jonkin aikaa suurimpia koko maassa. Kaupungissa tehtiin kauppaa toisissaan ja pikkukaupunki sai vilkasta eloa torille ja kaduille. Hämeenlinnalaisille markkinat kuuluivat vuoden merkkitapahtumiin. Maalaiset tulivat kortteeripaikkoihin yöpymään ja muista kaupungeista tuli käsityötä ja rihkamaa myyviä kauppiaita. Vapaamarkkinoille kaikki saivat tulla myymään. Rummun päristessä julistettiin markkinarauha. Markkinoihin kuuluivat myös sellaiset huvitukset kuin sirkus, eläinnäyttely, ampumakojut ja karuselli. Aluksi myös rautatie vilkastutti markkinoita, sillä ylimääräisiä junia saapui täpötäynnä väkeä, mutta toisaalta radanvarren uudet kauppakeskukset alkoivat verottaa osan väestä.
=== Kotikaupunkipolku  ===


== Myytävät tuotteet  ==
Tänä kesänä on valmistunut Riihimäen ensimmäinen kotikaupunkipolku, jonka opasvihon voi tulostaa seuran kotisivuilta. Varsinäinen nettiversio valmistuu myöhemmin.


Paikalliset saivat merkittävimmät tulonsa juomien myynnistä ja vieraiden majoittamisesta. Myyjät tulivat etupäässä Turusta ja Helsingistä. Markkina-aikaan rantatorilta kuului kotieläinten äänten mylläkkä. Myyjät kehuivat elikoitaan ja hinnoista tingittiin. Kerrotaan, että toisinaan karanneita possuja vilisti pitkin katuja.  Myös hevosille oli oma myyntipisteensä. Hevosten myyntiä vauhditettiin kilpa-ajoilla. Näissä merkeissä saapui ihmisiä ympäri Suomea, joskus jopa ulkomailtakin. Kun oli kysymys suurista ostoista, myös huijareita liikuskeli rehellisten kauppiaiden joukossa.
== Seuran toiminta  ==


Etenkin syysmarkkinoilla oli runsaasti tarjolla kalaa ja tuoreita satotuotteita. Maalaiset tulivat myymään elintarvikkeita: voita, maitoa, piimää, munia, leipää, jauhoja ja ryynejä, jotka menivät kaupaksi kuin kuumille kiville. Yleensä tuliaisiksi vietiin kotiin viipurinrinkilä. Rantatorilla myytiin myös erilaisia puuastioita.  
[[Image:Kadonnut Vuorela ja ikkunalasitehdas.jpg|thumb|right|300px|Pienoismallin kuva jo puretusta Vuorelasta ja ikkunalasitehtaasta. Kuva Eeva Tuomisen]] Riihimäki-Seuran tehtävänä on vaalia kotiseutua aktivoimalla kuntalaisia kaupunkinsa kehittämiseen ja kulttuuriperinteen suojelemiseen ja kotiseudun historian tallentamiseen. Seura on julkaissut tähän mennessä 11 julkaisua, viimeisin tänä kesänä 2009. Uusin julkaisu käsettelee Riihimäen kauppala-aikaa ja seuran tuottamaa pienoismallia: Riihimäki 1939. 


Markkinat alkoivat rappeutua väenpaljouden lisääntyessä. Ohrainen olut ja viina kävivät kaupaksi. Huvittelu alkoi haukata niistä suuren osan. Juopottelu ja siitä seurannut tappelu kävi niin hurjaksi, että valtiopäivillä 1863-64 alettiin vaatia niiden lopettamista kokonaan. Viina teki tepposet, kun kaksi juopunutta miestä yritti murtautua vankilaan. Yleensähän karkurit pyrkivät linnan muurien ulkopuolelle. Eräs torppari yritti oikaista kotiinsa uimalla hevoskärryjen kanssa virran yli. Onneksi viisas hevonen selvitti tilanteen kunnialla ja mieheltä kastui vain parta. Hämeenlinnan markkinat eivät saaneet lopetuskäskyä, mutta laulaminen markkinoilla kiellettiin, koska viranomaiset pitivät iänikuisia arkkiviisuja maanvaivana.
=== Torstaikävelyt  ===


== Tämänpäivän markkinat  ==
Yhdessä Riihimäen luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa järjestämme ensi kesänäkin suosittuja torstairetkiä kotikaupungissamme. Retket suuntautuvat mielenkiintoisiin, tarinoita sisältäviin kohteisiin kuten arkeologian, historian, arkkitehtuurin, luonnon, teollisuuden ym. kohteisiin.


[[Image:Hlinnantorilla.jpg|thumb|right|300px|Raatihuone torikojujen takana. Kuva: J.Lautanen]]
Vapun jälkeen kesän torstaikävelyt julkistetaan Aamupostissa ja Ekokaaressa sekä järjestäjien kotisivuilla.  


Markkinat jatkavat hauskasti nykyisinkin vanhaa perinnettä. Kuukausimarkkinat [[Hämeenlinnan tori|kauppatorilla]] ovat avoinna klo 8 - 16 joka kuun ensimmäinen arkitiistai. Kaupungissa järjestetään myös teemallisia markkinoita. Joulun aika avataan Tuomaan Markkinoilla ja Pääsiäismarkkinat [[Hämeen linna]]n leivintuvassa. Kerran vuodessa vietetään linnan puistossa [[Hämeen keskiaikamarkkinat|Keskiaikamarkkinoita]], joiden järjestäjänä toimii [[Hämeen Linnan Keskiaikayhdistys]].  
'''Voit vaikuttaa seuraavan kesän kohteisiin ottamalla yhteyttä Riihimäki-Seuraan tai Riihimäen luonnonsuojeluyhtistykseen''', viimeistään huhtikuun alkupuolella.  


Hämeensaaressa järjestetään pari kertaa vuodessa Kalamarkkinat, joiden järjestelyistä vastaa [[Hämeen Messut Oy|Hämeen Messut]] yhdessä Kuhaveljet ry:n kanssa.
== Liity jäseneksi ja vaikuta!  ==


== Lähteitä  ==
[[Image:Vantaa, allas, Atomi ja matkakeskus.jpg|thumb|right|300px|Vanha Vantaa, uusi tasausallas ja Voimala, Atomi sekä Matkakeskus. Kuva Eeva Tuomisen]] Ota yhteyttä seuran hallituksen jäseniin ja liity Riihimäki-Seuran jäseneksi. Jänenmaksumme on 20 euroa, joka ainakin toistaiseksi on ainaisjäsenmaksu!


*[http://kirjasto.hameenlinna.fi/kirjasto/lydia/elinkeinot/kasityo_kauppa_ja_teollisuus Hämeenlinnan Lydia - Käsityö, kauppa ja teollisuus]
Pyrimme toteuttamaan pikimmiten myös nettiliittymismahdollisuuden.  
*Häme.fi [http://www.hame.fi/default.asp?docId=12699&alku=&loppu=&sana=&tapahtumatyyppi=Markkinat&alue=H%C3%A4meenlinna&submit.x=28&submit.y=9 Tapahtumahaku]
*Forss, Margareeta: Markkinaperinteitä. Hämeenlinna-Wanaja: kotiseutujulkaisu 1980, s. 14-15
*Maunula, Jyrki: Hämeenlinna tuhat vuotta ostoskeskuksena. Hämeenlinna –meidän kaupunkimme. Toim. Arto Pakkanen ja Ilmari Lehmusvaara. Hämeenlinnan kirjakauppa 1989.
*Rantala, Anne: Hämeenlinna oli vilkas markkinakaupunki 1800-luvulla. Hämeen Sanomat 9.9.1991
*Vase, Sakari: Hämeenlinna on messukaupunki: Hämeen Messut. Hämeenlinna-Wanaja kotiseutujulkaisu LII 2004, s. 20-21


[[Category:Hämeenlinna]] [[Category:Muut_tapahtumat]] [[Category:Matkailu]]
== Lisätietoja ==
 
*Seuralla on kotisivut osoitteessa [[Riihimäki-Seura_ry|http://www.riihimakiseura.fi.]]
 
[[Category:Riihimäki]][[Category:Kotiseutuyhdistykset]]

Versio 17. toukokuuta 2011 kello 14.01

Riihimäen Lasi Oy:n v. 1960 uudelle kaupungille lahjoittama lasinpuhaltajapatsas Keskuskadun päässä. Kuva Eeva Tuomisen

Riihimäki-Seura ry on Riihimäen kaupungin alueella toimiva kotiseutuyhdistys, joka on perustettu yli 70 vuotta sitten.

Kotiseutuyhdistys

Kotiseutuyhdistyksemme on jo yli seitsemänkymmentä vuotta vanha ja yksi Suomen kotiseutuliiton perustajaseuroista. Nykyhaaasteena on jäsenyyden laajentaminen ja osallistumisen helpottaminen.

Kotikaupunkipolku

Tänä kesänä on valmistunut Riihimäen ensimmäinen kotikaupunkipolku, jonka opasvihon voi tulostaa seuran kotisivuilta. Varsinäinen nettiversio valmistuu myöhemmin.

Seuran toiminta

Pienoismallin kuva jo puretusta Vuorelasta ja ikkunalasitehtaasta. Kuva Eeva Tuomisen

Riihimäki-Seuran tehtävänä on vaalia kotiseutua aktivoimalla kuntalaisia kaupunkinsa kehittämiseen ja kulttuuriperinteen suojelemiseen ja kotiseudun historian tallentamiseen. Seura on julkaissut tähän mennessä 11 julkaisua, viimeisin tänä kesänä 2009. Uusin julkaisu käsettelee Riihimäen kauppala-aikaa ja seuran tuottamaa pienoismallia: Riihimäki 1939. 

Torstaikävelyt

Yhdessä Riihimäen luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa järjestämme ensi kesänäkin suosittuja torstairetkiä kotikaupungissamme. Retket suuntautuvat mielenkiintoisiin, tarinoita sisältäviin kohteisiin kuten arkeologian, historian, arkkitehtuurin, luonnon, teollisuuden ym. kohteisiin.

Vapun jälkeen kesän torstaikävelyt julkistetaan Aamupostissa ja Ekokaaressa sekä järjestäjien kotisivuilla.

Voit vaikuttaa seuraavan kesän kohteisiin ottamalla yhteyttä Riihimäki-Seuraan tai Riihimäen luonnonsuojeluyhtistykseen, viimeistään huhtikuun alkupuolella.

Liity jäseneksi ja vaikuta!

Vanha Vantaa, uusi tasausallas ja Voimala, Atomi sekä Matkakeskus. Kuva Eeva Tuomisen

Ota yhteyttä seuran hallituksen jäseniin ja liity Riihimäki-Seuran jäseneksi. Jänenmaksumme on 20 euroa, joka ainakin toistaiseksi on ainaisjäsenmaksu!

Pyrimme toteuttamaan pikimmiten myös nettiliittymismahdollisuuden.

Lisätietoja