Hyppää sisältöön

Ero sivun ”Eemeli Jaakkola” versioiden välillä

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
 
p (yksi versio)
(ei mitään eroa)

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 11.59

Kustaa Eemeli Jaakkola (1882-1936) on kirjailija, joka syntyi ja kuoli Ypäjällä. Hän kirjoitti yhden näytelmän Abrahamin koettelemus ja viisi romaani, joista huomattavin oli Neljän vuosisadan sukutalo. Arvostelevassa kirjallisuusluettelossa Hellen Hendolin kirjoittaa v. 1934 kirjasta tähän tapaan

"Kirjailija kuvailee laveasti ja rauhallisesti sekä melkein kansatieteellisen tarkasti hämäläisen maalaiskylän oloja ja elämää 1800-luvun loppupuolella. Tapahtumien taustana on lahjoitusmaa-alueen, rälssiläänin, talonpoikain sitkeä taistelu oikeuksiensa puolesta. Kertomuksen juoni on ohuenlainen, Sipilän Heikki pojan lapsuus ja nuoruus, mutta varsinkin maalaisympäristöön liittyessään kuvaus on elävää ja mielenkiintoista. Heikin ylioppilasaikaa käsitellessä valaistaan sortovuosien ristiriitoja ja mielialoja vuosisadan vaihteessa, ja teoksen räikeä loppukohtaus, kartanonherran murha, liittää tapahtumat vuoteen 1918."

Viimeisessä romaanissaan Neljän vuosisadan sukutalo Jaakkola kuvasi kotitalonsa Ypäjän Perttulan kylässä sijainneen Jaakkolan (romaanissa Sipilän talo) talon ja sen asukkaiden vaiheita.

Teoksia

  • Kolme karoliinia : seikkailuromaani.1916
  • Vapaussodan kuormarengit : hevosmiehen huomioita. 1920
  • Abrahamin koettelemus : kaksinäytöksinen huvinäytelmä. 1922
  • Maaelämän sulot : romaani maakunnasta. 1924
  • Puolikuun alla : seikkailukertomus. Poikien seikkailukirjasto 5. 1926, 2. painos 1958 (uusi lyhennetty laitos romaanista Kolme karoliinia)
  • Lukkarinrakkautta : romaani saaristosta. 1931
  • Neljän vuosisadan sukutalo : romaani rälssiläänistä. 1934