Hyppää sisältöön

Ero sivun ”Aulangon maastopyöräilyreitit” versioiden välillä

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Rivi 13: Rivi 13:
 
! '''Nimi'''!! '''Aulanko maastopyöräreitti'''
 
! '''Nimi'''!! '''Aulanko maastopyöräreitti'''
 
|-
 
|-
| '''Matkan pituus''' ||  Merkitty reitti talvella noin 5 km.  Suositeltu kulkusuunta myötäpäivään. <br />
+
| '''Matkan pituus''' ||  Merkitty reitti talvella noin 5 km. Kesto noin tunti.  <br />
Kesto noin tunti.  
+
Suositeltu kulkusuunta myötäpäivään.
 
|-
 
|-
 
| '''Taso'''  || Paikoitellen vaativa maastopyöräreitti. Reitti kulkee Aulankovuoren maastoissa, joten korkeuserot ovat suuria ja mäet haastavia.  Lumisina talvina reitti ei ole tekninen, juurakot ja kivet ovat lumen alla.  
 
| '''Taso'''  || Paikoitellen vaativa maastopyöräreitti. Reitti kulkee Aulankovuoren maastoissa, joten korkeuserot ovat suuria ja mäet haastavia.  Lumisina talvina reitti ei ole tekninen, juurakot ja kivet ovat lumen alla.  

Versio 1. helmikuuta 2021 kello 21.07

Aulangon maastopyöräreitti - talvireitti

Aulangon maastopyöräreitin merkinnät

Aulangon vanhassa puistometsässä luonnonsuojelualueella kulkee merkitty maastopyöräreitti Aulangon vuoren jylhässä maastossa. Noin 6,5 km pituinen reitti sijaitsee Metsähallituksen ja Hämeenlinnan kaupungin maa-alueilla. Lyhyempi talvireitti on noin 5 km. Reitin teko alkoi vuonna 2019 ja mukana tekemässä reittiä olivat Metsähallitus, Hämeenlinnan seudun 4H ja Tawast Cycling Club.

Reitti lähtee Aulangon luontoliikuntakeskuksen parkkipaikan vierestä ulkoilureitin/hiihtoladun toiselta puolelta. Lähtöpaikkaa ei ole erityisesti merkitty, joten lähtöä voi olla vaikea huomata. Metsän laidassa on tumma puupaalu, jossa on punainen heijastin ja maastopyörän merkki. Alueella ei vielä ole reitin karttaa tai opastetta.

Aulangon alueella liikkuu paljon ulkoilijoita. Se on Kanta-Hämeen suosituin luontoliikunta-alue. Olethan huomaavainen muita kulkijoita kohtaan ja huomioit maastopyöräilijän etiketin. Lumisina talvina teitti ylittää hiihtoladun useassa kohdassa ja kulkee sen sivussa kahdessa kohdassa erikseen tampattua polkua. Reitti ylittää myös Aulangon rengastien, jossa on liikennettä. Reitti ylittää myös hevosreitin.

Nimi Aulanko maastopyöräreitti
Matkan pituus Merkitty reitti talvella noin 5 km. Kesto noin tunti.
Suositeltu kulkusuunta myötäpäivään.
Taso Paikoitellen vaativa maastopyöräreitti. Reitti kulkee Aulankovuoren maastoissa, joten korkeuserot ovat suuria ja mäet haastavia. Lumisina talvina reitti ei ole tekninen, juurakot ja kivet ovat lumen alla.
Kuvaus Aulangon maastopyöräreitti kulkee Aulangon puistometsässä, Hämeenlinnan kansallisessa kaupunkipuistossa. Se lähtee Aulangon ulkoilumajan parkkipaikalta ja kulkee merkittyä polkua pitkin Aulangon näkötornille ja maisematasanteelle, josta hieno näköala kansallismaisemaan. Reitti jatkuu ohi vanhan laskettelurinteen. Talvella reitti kulkee lyhyen matkan hiihtoladun sivussa ja kääntyy sitten ylös oikealle kohti vanhaa Ruutikellarin aluetta. Reitti kääntyy oikealle ylös metsään juuri ennen vanhaa kiviaitaa. Tästä kohtaa puuttuu nuolimerkki. Melko jyrkän ja pitkän mäkiosuuden jälkeen reitti kulkee aivan luonnonsuojelualueen reunaa ja ylittää hiihtoladun. Reitti sivuaa hiihtolatua ja kääntyy vasemmalle menee mäkeä alas sähkölinjaa pitkin. Reitti jatkuu kohti Joutsenlampea, mutta kääntyy alas juuri ennen rengastietä ja jatkuu sen sivuitse. Reitti kääntyy ylös oikealle ja se ylittää ensin rengastien ja nousee suoraan mäkeä ylös pähkinäpensaiden alitse. Reitti kääntyy vasemmalle vanhaa lehtikuusikujaa myöten, sitten se kääntyy oikealle polulle ylittää hiihtoladun ja vähän sen jälkeen rengastien. Reitti kulkee hevosreitin yli ja laskee alas takaisin Linnasen tien varteen. Talvella ajetaan tietä pitkin, ei hiihtolatua. Reitti on erityisen tunnelmallinen pimeään aikaan, heijastavat opasteet näkyvät hyvin lampun valossa.

Huom! Myös puistometsän alueen hiekkapäällysteisillä poluilla saa pyöräillä, joten pidemmänkin pyöräilyn saa alueella tehtyä. Tosin lumisina talvina ne ovat lumen peitossa.

Palvelut Pyörien vuokraus, opastettuja palveluita ryhmille ja vuokrasaunat -

Aulanko Outdoors, Katajistontie 1
Kahvila (avoinna talvella la & su klo 11-16) ja vuokrasauna,
Aulangon luontoliikuntakeskus
Kota ja lintujen ruokintapaikka parkkipaikan vieressä
Avantouintipaikka, kesällä uimaranta ja soutuvene lainattavaksi.
Aulangon Tornikahvila avoinna kesäisin
Kylpylä-Hotelli Scandic Aulanko
Majoitusta Aulangolla Evon Luonto

Soveltuvuus Reitti soveltuu kokeneille ja hyväkuntoisille pyöräilijöille ja niille, jotka nauttivat kauniista luonnosta ja joita ei harmita tunkata mäissä
Lähtöpaikka Aulangon luontoliikuntakeskuksen parkkipaikalta, osoite Linnanen 77, 13220 Hämeenlinna.
Välimatkoja Parkkipaikka - Aulangon näkötorni n. 1 km (tarkista) - Joutsenlammen kulma -n. xx km
Merkinnät Reitti on merkitty puupaaluilla, joissa on punaiset heijastimet ja maastopyörämerkit.
Kartta Reitin kartta löytyy Retkikartta palvelusta ja Metsähallituksen Luontoon.fi Aulanko kartat sivuilta. Alueen polut on kuvattu Open Street Mapissa ja reitti löytyy myös TrailMapissa, josta löytyy polkujen tasoluokitukset.
Korkeuskäyräi Täydennetään pikapuoliin...
GPX - jälki Saatavilla kohta....
Kohteet matkan varrella Aulangon näkötorni, näköalapaikka kansallismaisemaan, kiviportaat Karhuluolalle, jossa Karhut patsas. Joutsenlampi, jonka ympärissä puulajipolku ja kesäisin jäätelökioski. Aulangon alue on valtakunnallisesti merkittävää kul

Lisätietoja historiasta kiinnostuneet löytävät RKY - tietokannasta.

Aulangon maastopyöräreitin kartta. Oikean alakulman osuus ei kuulu talvireittiin. Lähde: Retkikartta, selkokartta


Jatkossa - lisää pyöräilykuvia reitiltä. Video.