Alarik Böök

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 5. maaliskuuta 2013 kello 11.58 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (yksi versio)

Alarik Böök (1860-1936) on suomalainen taidemaalari ja näyttelijä, joka kuvasi maalauksissaan myös Hämeenlinnaa.

Ura

Alarik Böök syntyi Padasjoella, johon hänen vanhempansa perustivat kodin äidin sukukartanoon Alhoon. Isän kuolema vuonna 1871 ajoi perheen taloudellisiin vaikeuksiin ja ennen pitkää Alhon kartano jouduttiin myymään. Böök oli aloittanut opinnot Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1877. Näyttelijäveljen kuoltua vuonna 1883 hän koki velvollisuudekseen kuitenkin jatkaa veljensä uraa suomenkielisessä teatterissa. Lisäansioita hän sai maalaamalla teatterin lavasteita.

Böök jatkoi maalaamista näyttelijäntyön ohella. Stipendimatkalla Pariisiin vuonna 1889 teki impressionismi häneen suuren vaikutuksen, mikä näkyi hänen töissään suuripirteisenä siveltimen käyttönä ja ilmavuutena. Ensimmäisen yksityisnäyttelyn hän piti vuonna 1890. Böökin toinen veli Albert Theodor perusti kodin Hämeenlinnaan saatuaan lyseosta luonnonhistorian lehtorin viran. Myös Alarik Böök muutti perheineen Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa taiteilija ei kuitenkaan menestynyt ja hän palasi Helsinkiin vuonna 1902 saatuaan kiinnityksen Arkadiateatteriin. Kahden lapsen kuoleman myötä Böök menetti elämänintonsa ja näyttelyihin osallistumiset alkoivat harveta.

Taide

Böök oli erityisen kiinnostunut valaistuksen vaihtelusta ja maalasi maisemia sellaisista aiheista kuin juhannusyö ja sateinen kaupunki. Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmissa hänen teoksistaan on muun muassa Kesämaisema Karlbergistä.

Lähteet

  • Laitila, Inka-Maria: Alarik Böök - Hämäläisten maisemien kuvaaja. Hämeenlinnan kuvataiteilijoita 1860-1960. Hämeenlinnan taidemuseon julkaisuja 1/1989. s. 49-54.