Ahveniston moottorirata

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 7. joulukuuta 2010 kello 12.55 – tehnyt Virtuaalipolku (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Moottorirata. Kuva: Hannu Lehtonen

Ahveniston moottorirata sijaitsee Hämeenlinnassa Ahveniston kaupunginosassa.

Tapahtumat

Suurimmat tapahtumat ovat Rata-SM, NEZ Racing Championship, Historic Grand Raceja Super Rallicross. Muita tapahtumia ovat mm. Rokkiralli, Jokamiesluokan ralli, Rallicross ja Historic Grand Race.

Idea moottoriradasta

Ahveniston maisemiin alettiin puuhata moottorirataa jo 50-luvun lopulla. Idean isä oli tunnettu kilpa-autoilija ja sahanomistaja Arvo Sorri. Ensimmäisessä luonnoksessa rata piirrettiin kulkemaan Ahvenistonjärven ympäri, mutta suunnitelma sai osakseen ankaraa kritiikkiä ympäristövaikutuksista huolestuneilta ihmisiltä ja se hyllytettiin 60-luvun alkuvuosina. Hankkeen kaivoi uudestaan esiin Autoklubin Etelä-Hämeen piirin pitkäaikainen toiminnanjohtaja Heikki Mikkola, kun Hämeenlinnan kaupunki ja valtio vaihtoivat maapaloja järven ympäriltä. Harjulla oleva vanha soranottopaikka oli ihanteellinen ajatellen kilparataa. Maaston suomia mahdollisuuksia käytettiin niin, että radasta saatiin katsojien kannalta turvallinen. Katsomot oli mahdollista sijoittaa korkealle radan yläpuolelle harjun rinteille, missä ei ulosajon vaaraa ollut. Lisäksi radan eri osiin avautui rinteiltä hyvä näköala. Dipl.ins. Mikko Köppä teki lopullisen suunnitelman. Asfalttiradan pituus on 3 040 m.

Menneiltä vuosilta

Uuden radan avajaiskisat, joissa ajettiin eri luokkien SM-osakilpailu, pidettiin 16.7.1967. Tunnelmaa riitti ja peltiä meni ruttuun odotettua vaikeammalla radalla. Taru Ketonen koetteli kaiteiden kestävyyttä mutkassa, joka sen jälkeen on tunnettu ”tarunomaisena kurvina”. Kilpailun lähdössä karautti kolarin kuuden auton rypäs pyrkiessään mutkaan ensimmäisenä. Avajaiskilpailuja seurasi 30 000 innostunutta katsojaa. Huippuhetkiin lukeutuvat avajaisvuoden F3 ja F2 lähdöt. Mukana oli silloisia maailmantähtiä mm. Graham Hill, Jack Brabham, Jim Clark, Jochen Rindt ja Leo Kinnunen.

Radalla on kilpailtu monissa kansainvälisissä luokissa, esimerkiksi Formula 2 –lähtö 5.9.1967. Ensimmäisissä Ahveniston ajoissa oli mukana monia sen ajan F1-huippuja, muun muassa Jim Clark, Graham Hill, Jack Brabham ja Niki Lauda. Myös moottoripyöräilyn tähdet vierailivat radalla useasti, esimerkiksi vuosina 1973-1975. MM-Road Racing 750cc-luokassa.

Alkuinnostuksen jälkeen yleisökato alkoi olla arkipäivää. Ratayhtiö ajautui taloudellisiin vaikeuksiin, jotka kaatuivat Hämeenlinnan kaupungin niskaan vuonna 1972. Myös energiakriisi jätti jälkensä autourheiluun.

Varikon ympäri kiertää legendaarinen Rallicross/JM-rata jossa vuosien saatossa on nähty kovia kilpailuja niin EM- kuin SM-tasollakin. Yleisöennätys on vuodelta 1985, jolloin järjestetty Tähtien kisat -kilpailu keräsi Ahveniston rinteille jopa 40 000 katsojaa. Myös EM-rallicross ja Ahveniston vauhtipäivät keräsivät lähes poikkeuksetta kummatkin yli 20 000 katsojaa. Kun Autoklubin Kanta-Hämeen piiri isännöi rataa, siellä kävi parhaimmillaan toista sataa nuorta rakentamassa mikroautoja ja ajelemassa niillä. Nähtiinpä heidän joukossaan myös Keke Rosberg.

Rataennätys

Virallinen rataennätys on Marko Nevalaisen nimissä, Dallara F397 – Opel-Spiess F3, 1:13.226, 16.9.2000.

Kiistely melu- ja ympäristöhaitoista

Moottoriradan haitoista on käyty pitkällisiä keskusteluja. Nykypäivänä tuskin toteutuisi ehdotus moottoriradan perustamisesta luonnonsuojelualueelle, pohjavesialueelle tai asutusalueen keskelle. Melutasoa on pyritty alentamaan. Rataa on uudistettu nostamalla meluvalleja ja laskemalla kaiuttimia. Moottoriurheilun sääntömuutokset alemmista meluarvoista ovat osittain vähentäneet melua.


Lähteet