Hyvikkälä

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.02 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)

Hyvikkälä sijaitsee Janakkalan kunnan länsireunalla, Janakkalasta Renkoon vievän tien varrella. Professori Vahtolan mukaan kylä on saanut nimensä noin 2000 vuotta sitten alasaksilaisesta miehennimestä: Huffeke, Hüffe tai Huvika. Linnatuuleen on kylästä matkaa 6 km, Turengin ja Tervakosken taajamiin 12 km, Rengon kirkolle 15 km ja Hämeenlinnaan noin 20 km.


<widget type="googlemap"> <marker lat="60.88027" lon="24.51798">Kohteen nimi</marker> </widget>


Kylässä on parisataa asukasta. Työikäisistä suurin osa käy töissä lähitaajamissa. Lähimmät alakoulut ovat Tarinmaalla (6 km) ja Viralassa (5 km). Yläkoulut ja lukiot sijaitsevat Tervakoskella ja Turengissa.

Hyvikkälän kylä mainitaan kirjallisissa lähteissä ensi kerran vuonna 1431. Uuden ajan alussa se oli jo Janakkalan suurin kylä. Asutus on sijoittunut vanhan maantien varrelle, ja asutuksen eteläpuolella levittäytyvät Hyvikkälänjoen rantaviljelykset.

Kyläyhdistys on perustettu vuonna 1995 edistämään kylän yhteistoimintaa ja järjestämään erilaisia tapahtumia. Kylä-yhdistyksen rinnalla toimii vuonna 1953 perustettu Hyvikkälän VPK. Tunnel-mallinen palokunnantalo urheilukenttineen on kyläläisten kokoontumispaikka. Vuosittaisia tapahtumia ovat puurojuhla ja liikunnallinen kesätapahtuma.

Hyvikkälässä on hyvät liikuntamahdollisuudet: urheilukentällä pelataan lentopalloa ja rantalentistä sekä jumpataan. Vaihtelevat maastot tarjoavat elämyksiä lenkkeilijöille., pyöräilijöille ja ratsastajille Luonnonkaunis Hyvikkälänjoki kuuluu Janakkalan melontareitistöön. Joen rannalla on kylän yhteinen uimapaikka, ja jokea reunustaa molemmin puolin levollinen peltomaisema.

Kylän keskeinen rakennus on punaiseksi maalattu VPK:n talo Hyvikkäläntien ja Tapialantien risteyksessä.

Hyvikkälässä on vanhoja kauniita asuinrakennuksia. 1500-luvulla syntynyt Hyvikkälän kartano tunnetaan nykyään nimellä Hällilä. Paanuilla vuoratun päärakennuksen runko-osat ovat 1700-luvun alkupuolelta. Liukolan ja Tupalan päärakennukset on rakennettu 1800-luvun lopulla. Jussilan tilan jugendtyylinen päärakennus on vuodelta 1913.