Ero sivun ”Maila Sipponen” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
(ei mitään eroa)
|
Versio 30. syyskuuta 2011 kello 23.46
Tämä artikkeli syntyi Hauhon Yhtenäiskoulun toisen maailmansodan erikoiskurssilla, joka pidettiin kahdeksasluokkalaisille lukuvuonna 2009-2010, kun oli kulunut 70 vuotta talvisodasta. Kurssin aikana oppilaat haastattelivat eri-ikäisiä hauholaisia heidän sota-ajan kokemuksistaan. Osa haastateltavista oli sotavuosina lapsia, osa aikuisia ja jotkut myös sotatehtävissä. Haastatelluista kahdeksan oli Karjalan evakkoja, joiden yhteystiedot saatiin Hauhon Karjalaisten yhdistyksestä.
Mikä on nimesi? Maila Sipponen
Koska olet syntynyt ja missä? Olen syntynyt 11.9.37 Jääsken kirkonkylässä
Minkä ikäinen olit, kun sota syttyi? Kun talvisota syttyi olin 2-vuotias, siitä en muista, mutta siitä kesäsodasta, -44- sodasta muistan jonkun verran.
Missä perheenne asui silloin? -44 kesällä kun kesäsota syttyi, asuimme Jääskessä, Jääsken kirkonkylässä. Isällä ja äidillä oli siellä maapaikka.
Koska teidät evakuoitiin? Silloin -44 meille tuli lähtökäsky 19.6. juhannusviikolla.
Pitikö teidän jättää paljon tavaroita lähtiessänne? Piti, koska perheessä oli äiti, isä ja minä ja minua kaksi vuotta nuorempi sisko, joka oli silloin viidenvanha. Meillä oli silloin kolme lehmää , kolme tai neljä lammasta ja sitten oli tavaroita. Hevosen kärriin saatiin mukaan mitä saatiin. Ja kaiken lisäksi muistan, että sisko sairastui, hän oli korkeassa kuumeessa ja nukkui siellä muuttokärryssä kaikkien vaatteitten, tavaroitten ja romppeitten päällä.
Millainen oli evakkomatka?
Oliko joku läheisesi sodassa?
Mikä sota-ajan muisto on jäänyt erityisen voimakkaasti mieleesi? Lähtemisen muisto oli ikävin, kun minun piti jättää äidin ja minun rakastamat pelakuut. Ja kerron vielä senkin, että joka kerta kun käyn siellä kotona, niin muistan sen paikan aivan tarkkaan, mihin minun piti jättää se kukkakori pelakuineen päivineen, ja itken aina siinä kohtaa nytkin. Se on jäänyt niin vahvasti tänne mun sisälleni.
Haastattelijat: Jaakko Loponen ja Markus Lepistö
Puhtaaksikirjoitus: Terhi Välimäki