Paperihuone ry

Häme-Wikistä
Vedostushuone. Kuvaaja Paula Jalassola-Huttunen

Paperihuone ry perustettiin vuonna 1998. Sen syntyyn vaikutti Hämeenlinnassa työskentelevien taidegraafikkojen tarve saada kunnollinen työskentelytila grafiikan ja paperin tekemiseen. Yhdistyksen perustajajäseniä olivat Maj-Lis Ronikonmäki ja Satu Kiuru. Yhdistyksen nimissä oli myös mahdollista vuokrata työskentelytilaa ja hankkia yhteisiä välineitä mahdollisimman monen hyödyksi. Suomen taidegraafikoiden Tehtaankadulla toiminut Grafiris ja Sörnäisten rannassa sijainnut Tallinark olivat esikuvia grafiikanpajalle. Toiveena oli myös järjestää kursseja sekä ammattilaisille että harrastajille. Yhdistyksen toiminta-aatteena oli myös tehdä hämeenlinnalaista taidegrafiikkaa tunnetuksi.

Ladataan karttaa...

Turuntie 2

Ensimmäisen tilansa Paperihuone sai Turuntie 2:sta, Hämeenlinnan entisen Yhteiskoulun tiloista. Työhuoneen, residenssin, grafiikanpajan ja näyttelysalin avajaisnäyttelyn avasi taidegraafikko Tuula Lehtinen. Toinen ryhmän tukija oli Suomen taidegraafikoiden silloinen puheenjohtaja Visa Norros.

Keittiö. Kuvaaja Paula Jalassola-Huttunen

Läänin taidetoimikunnan, Valtion taidetoimikunnan ja Hämeenlinnan kaupungin apurahojen turvin pajalle hankittiin syväpainoprässi, paperin tekoa varten japanilaistyyppinen kuidunmurskain naginata ja ilmastointihuuva. Paperihuone tarjosi aluksi työskentelytilat seitsemälle taiteilijalle, yhteisen  grafiikanpajan, talkoovoimin rakennetun näyttelyhallin ja vierasresidenssin. Näyttelytilassa oli lukuisia eri puolella Suomea asuvien taiteilijoiden näyttelyitä, ja esim. Tampereen yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen kanssa toteutui useita, myös kansainvälisiä työpajoja. Ensimmäisinä vuokralaisina Turuntie 2:n tiloissa olivat taiteen maisteri Anne Vilkuna-Hannelin, taidegraafikko Anne Tamminen, lasitaiteilija Annikki Lahtinen, kuvataiteilija Anu Huhtakangas, graafikko Jaana Aalto sekä kuvataiteilijat Maj-Lis Ronikonmäki ja Satu Kiuru.

Poltinahon grafiikanpaja
Paperit ja leikkurit. Kuvaaja Paula Jalassola-Huttunen

Vuonna 2004 Paperihuone joutui muuttamaan Poltinahon kasarmialueelle Vanajavedenopiston tieltä. Näyttelytilaa, vierashuonetta eikä omia työhuoneita uusissa tiloissa ei ole, mutta nykyinen taidegraafikoiden joukko jakaa työskentelytilat ja välineiden hankintakustannukset. Paperihuoneen grafiikanpajalla työskentelivät Pirjo Dufva, Paula Jalassola-Huttunen, Juhani Järvinen, Pirjo Keskinen-Vento, Petra Saraste-Savimäki, Liisa Turtiainen ja Outi Valo. Paperihuone ry:n kannattajajäseniin kuuluvat perustajajäsen Maj-Lis Ronikonmäki, Tuula Marttinen ja Anne Tamminen. Ryhmän toimintaperiaatteet ovat samat kuin ennen. Taiteilijat järjestävät yhteisnäyttelyitä, pitävät avoimia ovia ja ylläpitävät omaa sivustoa, www.paperihuone.com. Tiloja myös vuokrataan ulkopuolisille kuvataiteilijoille, ja uudet grafiikan harrastajat ovat tervetulleita yhdistyksen jäseniksi.